niedziela, 22 stycznia 2012

Zupa marchewkowa

Fantastyczne połączenie marchewki, imbiru i ostrej papryczki z chińskim makaronem jest świetną alternatywą dla niedzielnego rosołu czy środowej ogórkowej.

Przepis pochodzi z Przemytników marchewki, groszku i soczewicy.





Składniki:

  • 5 dużych marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por
  • 3l wrzątku
  • olej rzepakowy
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki suszonego imbiru
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • szczypta soli morskiej
  • makaron chiński (może być taki z zupek)
  • ostra papryczka
W garnku podsmażamy na oleju plasterki pora oraz starty seler i pietruszkę, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę* i zalewamy wrzątkiem. Dorzucamy soczewicę, czosnek, imbir, sos sojowy, doprawiamy i gotujemy aż soczewica zmięknie (ok.10min.). Makaron przygotowujemy wg przepisu (zalewamy go wrzątkiem na jakieś 5min.,gdy zmięknie - odsączamy).

* Dobrze sprawdza się też "krojenie obieraczką"




środa, 18 stycznia 2012

Pierogi z capri i suszonymi pomidorami

Podobno każda kobieta choć raz w życiu powinna ulepić pierogi! Tę czynność mogę już odhaczyć, aczkolwiek wiem,że nie był to pierwszy i ostatni raz. Pierogi mają tę zaletę, że można je nafaszerować wszystkim,a cały psikus polega na tym żeby się nie rozkleiły. W tym celu skorzystałam z rady Babci i brzegi docisnęłam widelcem, co przy okazji dało ładny efekt. Niestety nie mogłam zdecydować się na kształt, więc są prostokąty, półkola i inne. Faktem jest,że Babcia robi to wszystko sprawniej, ale wiem,że praktyka czyni mistrza! Poradziłam sobie mimo szczerej nienawiści do wałka i stolnicy,a co więcej pierogi wyszły bardzo smaczne i zniknęły w trymiga :)
Pomysł na farsz wzięłam z Przemytników marchewki, groszku i soczewicy, a na pierogi z soczewicą też przyjdzie pora...






Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • ciepła woda
Mąkę wsypujemy do miski, solimy i dolewamy tyle wody aby powstało "luźne" ciasto. Mieszamy w misce aż składniki się połączą, następnie wyrabiamy rękami, masa powinna być lepka ale dobrze "współpracująca". Przekładamy ją na porządnie oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na cieniutki placek. Dzielimy go na prostokąty, koła lub wedle upodobań, nakładamy stosowną ilość farszu i zaklejamy. Brzegi dogniatamy widelcem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju (zapobiegnie sklejaniu się pierogów) przez ok. 2-3 min.

Składniki na farsz:
  • suszone pomidory w oliwie - ok.300g
  • 10 łyżek tejże oliwy
  • opakowanie cerka capri - ok.150g
  • sól, pieprz, bazylia
Serek rozdrabniamy widelcem, dodajemy drobno pokrojone pomidory, doprawiamy i mieszamy.

Pewnie odsmażone prezentowałyby się lepiej, ale zniknęły zbyt szybko żeby to sprawdzić ;)



czwartek, 12 stycznia 2012

Sałatka z tuńczykiem

Aż dziw mnie bierze, że tej sałatki tu nie ma, gdyż jest to najczęściej robiony przeze mnie posiłek. Wariacji jest dużo, choć trzon jest stały: tuńczyk, kukurydza, ser - wspaniała trójca, której niewiele trzeba by uzyskać miano wspaniałej sałatki. Nie ukrywam, że nie jest to rzecz wykwintna, ale ma wielu fanów. To kolejny powód dla którego nie powinnam była zwlekać z opublikowaniem przepisu - w końcu łatwiej jest podać link niż wszystkie składniki i kombinacje.
Tę sałatkę przygotowywałam już chyba na każdą okazję i o każdej porze.
Pamiętam jak w liceum jadłyśmy ją na parapecie w szatni..:) Nawet nie przypuszczałam, że mam tyle miłych wspomnień z nią związanych. Działa trochę jak czekoladowe tosty, ale to już inna bajka :)




Składniki:
PODSTAWA
  • tuńczyk w kawałkach z puszki
  • kukurydza
  • ser
  • sól, pieprz, papryka słodka
DODATKI
  • kuskus/ryż/drobny makaron, np.ryżowy/gwiazdeczki  -  al dente
  • majonez+jogurt naturalny
  • A) ogórek kiszony
  • B) por (i jajko na twardo)
Do składników podstawowych dodajemy ogórka (A) lub pora i ewentualnie jajko na twardo (B). Jeśli chcemy się bardziej nasycić dorzucamy makaron/ryż/kuskus. Doprawiamy i łączymy majonezem. Oczywiście można dodać jeszcze inne warzywa, np. seler naciowy, paprykę itp. Można też zrobić wersję C - z ananasem. Ser można zestrzeć na tarce z grubymi oczkami, jajko też.



poniedziałek, 9 stycznia 2012

Pancakes

Klasyczne amerykańskie śniadanie. Pancakes (amerykańskie naleśniki, bardziej przypominają płaskie placki bez nadzienia) z syropem klonowym. Żeby nie było monotonnie jedliśmy je z gruszkami - myślę, że w roli urozmaicacza sprawdzą się każde owoce, choć te wyjątkowo dobrze współgrały. Nigella smaży je na maśle, ale wg mnie są smaczniejsze, zdrowsze i ładniejsze bez tłuszczu, dlatego jeśli posiadacie dobrą patelnię można je sobie odpuścić. Naleśniki i tak nie przywierają do powierzchni patelni, bo samo ciasto zawiera wystarczającą ilość tłuszczu.




Składniki:
  • 225g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1łyżeczka cukru
  • 2 duże, roztrzepane jaja wiejskie
  • 30g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 300ml mleka
Możemy zmiksować wszystkie składniki od razu, albo połączyć osobno suche i mokre, a następnie razem wymieszać. Ciasto można odstawić na 20 min. lub smażyć bezpośrednio po zrobieniu. Pierwsza strona naleśnika jest gotowa, gdy na wierzchu pojawiają się bąbelki, wtedy należy przekręcić placek i smażyć jeszcze chwilę. 



wtorek, 3 stycznia 2012

Śledzik pod pierzynką

Ktoś może stwierdzić,że trochę się spóźniłam z tym przepisem, ale ja należę do osób, które nie dopasowują posiłków do pory roku. Na przykład chłodnik mojej Mamy lubię jeść bez względu na warunki panujące za oknem,a mazurek dobrze się sprawdza także zimą. Śledzik na początku stycznia jest tak samo śledziowy jak w okresie świątecznym. A do tego nie jest specjalnie pracochłonny.



Składniki i warstwy:
  1. 500-600g śledzi matias pokrojonych w kostkę, niepłukanych
  2. cebula (pół na pół biała z czerwoną) pokrojona w drobną kostkę
  3. majonez+jogurt (lub majonez+śmietana)
  4. gotowane w mundurkach ziemniaki starte na grubych oczkach
  5. gotowana marchewka starta na grubych oczkach
  6. majonez+jogurt  (lub majonez+śmietana)
  7. 3-4 jajka wiejskie ugotowane na twardo i starte na grubych oczkach
  8. ser żółty starty na małych oczkach
Układamy po kolei warstwy potrawy. Warzywa nie mogą być rozgotowane, gdyż będzie trudno je ścierać.
Dobrze jest gdy smaki się "przegryzą" przed podaniem.

 

Czekoladowe muffinki z białą czekoladą

To są muffinki, które robię najczęściej. Klasyczne połączenie smaku kakao z białą czekoladą może uzupełnić niemal każdy krem - mój jest po prostu połączeniem serka mascarpone i cukru pudru z dodatkiem barwnika. Szybko, smacznie, efektownie.





Składniki:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki razowej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • tabliczka białej czekolady - grubo posiekana
  • 2 jaja
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
Działamy na dwie miski. W jednej - mieszamy składniki suche, do których dodajemy białą czekoladę. W drugiej - łączymy składniki mokre. Następnie krótko i intensywnie mieszamy je ze sobą, niespecjalnie przejmując się grudkami.
Ciastem napełniamy papitotki mniej więcej do 1/2 (jeżeli będziemy ozdabiać babeczki kremem) lub 3/4 wysokości. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 20 min. bez termoobiegu. 

Gdy muffinki ostygną można udekorować je kremem wyciskając go ze szprycy lub rękawa cukierniczego ( można zabarwić krem na dwa kolory i nałożyć trochę jednego, trochę drugiego - bez mieszania) albo zwyczajnie posmarować i ozdobić posypką.

KREM: serek mascarpone zmiksowany z cukrem pudrem.