czwartek, 16 stycznia 2014

spaghetti z marchewką i selerem naciowym (fit)

To jest przepis na spaghetti a la Bolognese w lżejszej wersji, z której to odjęłam mięso. Pomysł wzięłam z programu Rewolucje na talerzu, który był emitowany już jakiś czas temu i chodziło w nim o pokazanie mniej kalorycznych i zdrowszych wersji popularnych dań.
Jako że lubię połączenie marchewki, pomidorów i selera (...przywodzi mi na myśl rybę po grecku) wykorzystałam ów pomysł, ale mięsożercy z powodzeniem mogą dodać...mielonego indyka/kurczaka? (Nie wiem, jak to będzie smakować, ale jest to najchudsze mięso.)
A według mnie opcja warzywna jest bardzo smaczna (jeszcze lepsza z odrobiną parmezanu ;) Zdrowa, słodka, chrupiąca i ostra - bo dodałam dużo pieprzu.




Składniki:
  • 200g pełnoziarnistego spaghetti
  • chlust dobrego oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czasnku
  • 1/2 cebuli
  • duża marchewka
  • 2 duże łodygi selera naciowego
  • puszka pomidorów
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, oregano
  • ewentualnie szczypta parmezanu
Cebulę i selera kroimy drobno, marchewkę ścieramy.

W między czasie gotujemy wodę, makaron gotuje się ok.6 min (proponuję gotować minutę krócej niż jest podane na opakowaniu w wersji al dente) - postarajcie się wrzucić go do wody w odpowiednim momencie, tak aby nie musiał czekać (już ugotowany) na sos - ta rada jest przydatna przy każdym sosie i makaronie :)

Na oleju podsmażamy rozgnieciony czosnek, gdy się zarumieni, ale nie spali, wyjmujemy go. Wrzucamy cebulę i chwilę ją podsmażamy, dorzucamy marchewkę i selera, smażymy, dodajemy pomidory, doprawiamy i gotujemy aż smaki się połączą.

Makaron łączymy z sosem. Oczywiście wszystko lepiej smakuje z parmezanem ;)

1 komentarz:

  1. Robię bardzo często podobną wersję sosu. Świetne jest to połączenie selera i marchwi z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń