piątek, 28 marca 2014

czarna pasta kanapkowa - odchudzanie kolorami

Istnieje teoria wspierana przez testy psychologiczne, która mówi o tym, że kolory wpływają na nasz apetyt. Jednym z jej założeń jest to, że mamy mniejszą ochotę na jedzenie czarnych i niebieskich produktów a także z czarnych i niebieskich talerzy. Przyczyny upatruje się w tym, że te kolory naturalnie występują najczęściej pod postacią pleśni, a więc kojarzą się z zepsutym jedzeniem.
Czy to się sprawdza w moim przypadku? Raczej nie, bo lubię ciemną zastawę, gdyż ładnie kontrastuje z potrawami, chociaż nie wiem, czy korzystając z niej jem mniej, może tak :) W każdym razie ja lubię jak jest barwnie, a informacje o wpływie koloru na nasz apetyty przypomniały mi się, kiedy zrobiłam czarną pastę kanapkową z fasoli i oliwek.



Składniki (mała porcja):

  • 1/4 szkl. czarnej ugotowanej fasoli
  • 10 czarnych oliwek
  • mały ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • sól, pieprz, ew. cytryna do smaku
  • później pomyślałam jeszcze o czarnuszce :)
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na pastę. Smarujemy nią pieczywo i jemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz