środa, 9 kwietnia 2014

pesto z rukoli

Miałam ochotę na pesto, a że nie zdobyłam bujnej bazylii, postanowiłam skorzystać z soczystej zieleni i wyraźnego smaku rukoli. Do klasycznego wariantu z orzechami piniowymi, dorzuciłam także orzechy włoskie.
Pesto przetestowałam jako sos do makaronu oraz jako akompaniament do pumpernikla z białym, kremowym serkiem.



Składniki:
  • 70g świeżej rukoli
  • 20g zarumienionych orzechów piniowych
  • 20g zarumienionych orzechów włoskich
  • 30g parmezanu
  • mały ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • + pełnoziarniste spaghetti, kilka płatków parmezanu
  • ja do obiadu dorzuciłam sobie jeszcze kilka zmiksowanych suszonych pomidorów, ale trzeba z nimi uważać aby nie zdominowały smaku zielonej pasty.
Rukolę, orzechy, starty parmezan i rozdrobniony czosnek miksujemy z oliwą i doprawiamy świeżo mielonymi solą i pieprzem. Ilość oliwy zależy od naszych upodobań co do konsystencji - a ja dałam oliwę z oliwek oraz olej z orzechów włoskich.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz