sobota, 7 czerwca 2014

sałatka z melonem, fetą i balsamico

Sałatka dobra na każdą porę roku. Jadłam ją jakiś czas temu u znajomych, w oryginale zamiast melona były ciemne winogrona. Ja nie lubię w nich pestek, nie lubię też tych pestek wyjmować, a melona uwielbiam, więc zrobiłam małą zamianę. Dodatkowo do podstawowej wersji z nerkowcami, dodałam jeszcze orzechy ziemne i piniowe.



Składniki:
  • mieszanka sałat, rukola, sałata lodowa
  • 1/2 żółtego melona
  • 1/3 szkl. orzechów nerkowca
  • garść niesolonych orzechów laskowych
  • łyżka orzechów piniowych
  • kostka sera typu feta
  • ew.łyżka popingu z amarantusa
  • łyżka musztardy dijon + ok.3 łyżki balsamico (albo w innych proporcjach)
Orzechy prażymy na złoto na suchej patelni lub w piekarniku.
Fetę i melona kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos - proporcje uzależniamy od własnych preferencji smakowych, można też dodać trochę oliwy.
Mieszamy wszystkie składniki, sosem polewamy niedługo przed podaniem, wierzch możemy posypać popingiem z amarantusa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz