SPIS TREŚCI

piątek, 17 kwietnia 2015

Zdrowe placuszki

Poprosiłam pewną osobę, żeby  kupiła mi płatki owsiane. Osoba ta, nie spostrzegłszy różnicy, przyniosła mi otręby.
Nie jestem fanką otrębów, po prostu czasem dodaję je tu i tam. A to do chleba, a to do naleśników, a to do ciasta. Tym razem postanowiłam zrobić placki na ich bazie. Bardzo zdrowe placki, które można zjeść z dowolnymi (mniej lub bardziej zdrowymi dodatkami).





Składniki:

  • dojrzały banan
  • 100g mąki owsianej (można zastąpić inną)
  • jajko
  • otręby owsiane - kilka garści
  • woda - do rozrzedzenia masy
Banana miażdżymy widelcem na paćkę. Jajko roztrzepujemy (można je nawet ubić) i mieszamy z bananem, mąką owsianą, otrębami i wodą. Masa powinna być zwarta, nielejąca. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Podajemy np. z dżemem lub twarożkiem z dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz