Zupa jako taka jest ciekawa i na pewno warto ją zrobić dla znajomych czy rodziny, choć mnie ujęła głównie nazwą. Musiałam ją dobrze doprawić i dodać dużo migdałów, ale warto jej spróbować choć raz. Do oryginalnego przepisu dodałam orzechy.
Składniki:
- 500g pietruszki
- 1 słodka gruszka
- 1 szkl. mleka orzechowego (lub innego)
- 1 szkl. bulionu warzywnego (najlepiej domowego, długo gotowanego)
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych
- 1/2 szkl. prażonych płatków migdałów
- oliwa dobrej jakości
Dodajemy mleko, tymianek i uprażone na suchej patelni zmielone orzechy. Miksujemy blenderem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy z chlustem oliwy, złocistymi płatkami migdałów i świeżo zmielonym pieprzem.