wtorek, 12 lutego 2013

omlet z pomidorem, fetą i rukolą

Mając świeżutkie, wiejskie jaja i trochę resztek w lodówce nie obyło się bez omleta.
Tym razem z pomidorem, fetą i rukolą. Robiony trochę jak fritatta.




Składniki na 1 omlet:

  •  2 - 3 świeże jaja od szczęśliwych kur
  • pół pomidora
  • kilka kosteczek fety
  • garść rukoli
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • rozgnieciony suszony pomidor i czosnek - niekoniecznie, ale dodają smaku
Pomidora kroimy w drobną kostkę, część rukoli rwiemy na mniejsze listki.
Jaja mieszamy z przyprawami.Przelewamy na rozgrzaną patelnię nieprzywierającą lub posmarowaną masłem. Smażymy aż spód się zetnie (kilka sekund), po czym mieszamy widelcem tak, by ścięte jajko przeniosło się na środek, wrzucamy pomidora i trochę rukoli, mieszamy. Kiedy omlet będzie dość zwarty, dorzucamy na wierz kostki fety i chwilę smażymy na małym ogniu (można przykryć). Kiedy uzyska odpowiednią konsystencję na połowie układamy resztę rukoli, składamy i delikatnie zsuwamy na talerz.

3 komentarze: