Tym razem zostałam z niemalże całą paczką rukoli - powstało z niej pesto z dodatkiem orzechów włoskich. Do tego bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej, która także ma lekko orzechowy smak i mozarella z pomidorami. Pyszne śniadanie! Pesto zjedliśmy później także na kolacje z dobrą bagietką i dodatkami.
Składniki:
- ok. 1 szkl. mąki gryczanej
- ok. 1 szkl. mleka bez laktozy (lub zwykłe/roślinne)
- 2 jajka
- szczypta soli, szczypta pieprzu (ja zawsze używam świeżo mielonych)
- woda gazowana
- paczka umytej rukoli
- 1/2 szkl. zarumienionych na suchej patelni orzechów włoskich
- 30g świeżo tartego parmezanu (grana padano)
- 1/2 ząbka czosnku (wg smaku)
- olej z orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- mozarella
- pomidor
Naleśniki najlepiej robi się "na oko". Powinna wyjść konsystencja jogurtu do picia, wtedy gładko rozprowadza się po patelni. W każdym razie mieszamy jajka z mlekiem i dodajemy mąkę, a następnie wodę gazowaną - gęstość regulujemy mąką i wodą. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze, jeśli ciasto, nawet to bezglutenowe, trochę poczeka na smażenie.
Mocno rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce cienko smarujemy olejem (używając pędzelka lub ręcznika papierowego), wylewamy na nią trochę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kiedy wierzch ciasta przestanie być płynny delikatnie przekręcamy placek na drugą stronę. Na mojej patelni nie było z tym najmniejszego problemu.
W blenderze miksujemy rukolę, dodajemy wyciśnięty czosnek, orzechy (nie mogą być gorące po prażeniu), parmezan, sól, pieprz, chlust oleju orzechowego i oliwy. Miksujemy. Ja nie chciałam tłustego pesto, więc jest mało płynne, jeśli wolicie inną konsystencję dodajcie więcej oliwy.
Do naleśników wkładamy mozarellę, składamy je i chwilę smażymy, aby ser się rozpuścił. Podajemy z pesto i pomidorami.
Koniecznie muszę Twoje naleśniki wypróbować, robię różne rzeczy z mąki gryczanej, ale naleśników jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :) lepiej sprawdza się kupna mąka gryczana, bo jest drobniejsza od tej mielonej w domu
Usuń