Według mnie jest idealna na lato. Po pierwsze wykorzystujemy sezon na pyszne pomidory i ogórki, a po drugie najlepiej smakuje, gdy schłodzi się w lodówce, a w upalne dni zimne dania są pożądane. Jest świetnym dodatkiem dodatkiem do grilla!
Składniki (duża porcja):
- 1 szkl. suchej kaszy bulgur (ugotowanej na sypko wg opisu na opakowaniu)
- 6 dużych pomidorów (np. malinowych)
- 4 ogórki gruntowe
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli
- 1/2 niedużej cebuli cukrowej
- puszka cieciorki (lub szklanka ugotowanej)
- duża czerwona papryka
- 4 duże pęczki natki pietruszki
- 3 duże pęczki mięty
- 1/2 szkl. dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szkl. świeżego soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- (sporo) świeżo mielonego pieprzu
- świeżo mielona sól morska
- odrobina imbiru, mielonej kolendry i cynamonu (po ok. 1/8 - 1/4 łyżeczki)
Pomidory myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, z drugiej strony przecinamy skórkę na krzyż (ułatwi to zdejmowanie skórki) i zalewamy na kilka chwil wrzątkiem, obieramy warzywa i drobno kroimy.
Ogórki obieramy i drobno kroimy (jeśli mają "wodniste pestki" to się ich pozbywamy).
Paprykę też drobno kroimy.
Zioła myjemy, osuszamy i siekamy (nożem!). Cebulę też siekamy drobno.
Warzywa i zioła mieszamy z kaszą. W szklance mieszamy sok z cytryny z oliwą i przyprawami. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ladna strona rytuały miłosne bardzo wam polecam.
OdpowiedzUsuń