Składniki:
- duży brokuł
- 2 średniomałe marchwki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- duża śmietana 12%
- ser żółty (pół przeciętnej kostki, dla dociekliwych mogę postarać się dookreślić wagę, choć najlepiej jest to robić wg własnego smaku)
- masło + olej roślinny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę małych klusek
Brokuła myjemy i gotujemy przez 3 min. w osolonym wrzątku, kroimy na kawałki. Na maśle z olejem (oleju kapka - aby masło się nie przypaliło) podsmażamy całkiem drobno pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy marchewkę startą na grubej tarce,a później ugotowanego brokuła. Całość zalewamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dorzucamy starty ser żółty. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do brokułów. A jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy trochę wody z gotujących się klusek. Danie na talerzu posypujemy startym serem.
Wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że coś skomentowałaś, bo ostatnio nieskutecznie szukałam Twojego bloga w sieci ;)
OdpowiedzUsuń