cała książka jest w takiej estetyce |
Przepis odrobinę zmodyfikowałam: zamiast mąki pełnoziarnistej zmieszałam orkiszową i żytnią, do ciasta wsypałam ok. 2-3 łyżki zmielonych migdałów i ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 1/4 szkl. miodu
- 1/2 szkl. mąki (więcej orkiszowej niż żytniej)
- 2-3 łyżki zmielonych migdałów
- ugotowana puszka mleka skondensowanego słodzonego (krówka, karmel)
- 1/2 łyżeczki pr. do pieczenia
- płatki migdałów
Jaja ubijamy z cukrem, wciąż ubijając powoli dosypujemy mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i wlewamy miód. Jeśli nie jest płynny, należy go podgrzać i ostudzić. Ciasto przelewamy na blachę (ja użyłam dużej, podłużnej) wyłożoną papierem do pieczenia, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Ciasto będzie brązowe. Studzimy je w blasze. Następnie smarujemy je karmelem i posypujemy migdałami.
fajny ten zakalczyk :-) i najładniejsza chmurka z migdałów na wierzchu.
OdpowiedzUsuńi smaczny;)
OdpowiedzUsuń