Możecie wrzucić wszystkie składniki na oko albo zastosować się do tego:
- 50g gorzkiej czekolady (z mleczną też będzie smacznie)
- jajo wiejskie
- 100g masła orzechowego
- 100g masła
- 1/3 szkl. cukru (ciastka nie są słodkie)
- łyżeczka esencji migdałowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. zmielonych migdałów
- 1/2 szkl. mąki żytniej
Ucieramy masło z cukrem i jajem, dodajemy ekstrakt i wszystkie suche składniki. Wyrabiamy ciasto mikserem. Dodajemy połamaną drobno czekoladę teraz lub wtykamy ją w już uformowane ciastka. Z masy formujemy ciastka w dowolnym kształcie i pieczemy 10-13min. w 180 stopniach - aż będą rumiane. Najszybciej jest po prostu uformować kulki w dłoni i rozpłaszczyć na blasze do pieczenia.
Robiłam takie i są BOSKIE! :)
OdpowiedzUsuń