Składniki:
- ok. 300g pełnoziarnistego penne
- puszka tuńczyka w oleju
- duża cebula
- czosnek - kilka ząbków
- słoiczek czarnych oliwek
- duża kulka mozzarelli
- puszka pomidorów (lub świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
- świeża bazylia
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w dowolny sposób. Otwieramy puszkę z rybą i odsączamy oliwę na patelnię, podgrzewamy. Wrzucamy na nią cebulę i wyciskamy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy tuńczyka i podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na połówki oliwki i całość zalewamy pomidorami, doprawiamy (do puszki po pomidorach możemy wlać trochę wody z gotowania makaronu, zamieszać i dolać tę miksturę do sosu). Czeakmy aż sos zgęstnieje. Kroimy mozzarellę w kostkę, zdejmujemy sos z ognia, wrzucamy do niego ugotowane penne, ser i poszatkowaną bazylię. Mieszamy i jemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz