Wykonane są moją ulubioną metodą, co prawda nie mają pięknych kształtów, ale za robi się je szybko. A poza tym, takie duże płaskie ciastka są wg mnie urocze i kojarzą mi się z Kubusiem Puchatkiem ;)
Składniki:
- 1 szkl. mąki orkiszowej i 1/4 szkl. mąki żytniej (w przepisie jest mąka pełnoziarnista)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 kostki masła
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. masła orzechowego z kawałkami orzechów
- jajo wiejskie
- 1 łyżka cukru waniliowego
- tabliczka mlecznej czekolady
Oba masła ucieramy z jajkiem i cukrem ( brązowym i waniliowym). Dodajemy mąkę z sodą, miksujemy. Czekoladę kruszymy i dodajemy do masy. Na papierze do pieczenia układamy kulki z ciasta w dużych odstępach, spłaszczamy je, wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i czekamy aż się zarumienią (7-9 min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz