niedziela, 15 grudnia 2013

kulinarne pomysły na prezenty świąteczne



Szał prezentowy już trwa, dlatego postanowiłam wyeksponować kilka fajnych pomysłów na własnoręcznie wykonane upominki. Takie prezenty zawsze mają większą wartość, bo wiemy, że osoba która nas obdarowała musiała poświęcić na to więcej czasu i energii oraz dodała sekretny składnik pełen miłości, uśmiechu, ciepła i pozytywnych myśli (tylko nie złośćcie się podczas wykonywania prezentów).
Bardzo lubię dawać i dostawać słoiczki wypełnione smakowitymi wyrobami własnej produkcji. Ale nie tylko przetwory (konfitury, nalewki, czatneje, ...) są dobrymi prezentami, choć są najbardziej trwałe. Dobrze sprawdzają się czekoladki, ciasteczka i kremy. Fajnie prezentują się też słoiki wypełnione piętrowo suchymi składnikami, do których dołączamy przepis z dokładną instrukcją (przepis oraz listę mokrych składników), co należy zrobić z zawartością.
Bardzo ważne jest też opakowanie! Słoik zawsze ładniej prezentuje się z serwetką i kokardką na pokrywce, a trufle smakują lepiej, gdy każda ma swoją falbaniastą przestrzeń w papierku.
PS: Nie napiszę, że prezenty przygotowywane we własnej kuchni są bardziej ekonomiczne, bo zazwyczaj tak nie jest, ale to się nie liczy.

Na przykład:

dżem pomarańczowy

dżem gruszkowo-czekoladowy
krem a la kinder bueno
chutney gruszkowy
dietetyczna krem a la nutella
cynamonowe
chilli (dostarczają dużo endorfin)
ekstrakt z wanilii
cukier waniliowy
łakoć (bez pieczenia)
beziki z lemon curd
ciasteczka w klimacie osoby
obdarowywanej
(+ np. użyta foremka
 do wykrawania)
rocky road (bez pieczenia)
imbirowe ciasteczka

muffiny piernikowe
przyprawa do grzańca i pierników
granola

...i wiele, wiele więcej...

(więcej słoików TU, więcej łakoci TU)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz