Przepis podesłał mi Mario Truttoni, pochodzi on ze strony udietetykow.pl. Swoją wersję słodziłam suszonymi daktylami i naturalnym miodem. Pamiętajcie też, że kakao musi być dobrej jakości, bez cukru.
Składniki na jeden nieduży słoik:
- puszka cieciorki / szklanka ugotowanej cieciorki
- 1,5 łyżki oleju orzechowego (lub innego)
- ok. 6 łyżek wody
- 6 suszonych daktyli
- 1 duża łyżka miodu
- 1,5 - 2 łyżki kakao
Cieciorkę mielimy na gładką masę, dodajemy olej, kakao, miód i daktyle - najlepiej dodawać po trochu, na własnego, słodkiego gustu - oraz wodę - tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Ostatnio robiłam z fasoli, smakowało GENIALNIE, więc i z cieciorki musi być świetne ;-)
OdpowiedzUsuńo tak! polecam :)
UsuńZrobiłam, dzieci jedzą więc cieciorka zdała egzamin. Warto zrobić taką zdrową nutellę, wiadomo, że smak jest inny niź prawdzjwej nutelli , ale ta jest również pyszna. Trochę ją zmodyfikowałam na mniej dietetyczną dodałam orzechy ziemne niesolone i lecytynę sojową zamiast wody mleka. Polecam przepis !
OdpowiedzUsuń