niedziela, 18 grudnia 2011

Renifery

Nie wiem, kto był pierwszy,ale reniferowe cupcakes opanowały wiele blogów kulinarnych. Jako że efekt jest bardzo uroczy ja również postanowiłam je zrobić. Muffiny są piernikowe, ale można wybrać swój ulubiony smak, w tym przypadku najważniejsze są oczy, nos i poroże ;)





Składniki:
  • 1 i 3/4 szkl. maki 
  • 3/4 szkl. cukru pudru 
  • 1 czubata łyżka dobrego kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • opakowanie przyprawy do piernika 
  • jajo wiejskie 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/3 szkl. oleju roślinnego
Składniki suche i mokre łączymy w osobnych miskach. Mieszamy je ze sobą do połączenia składników i ani chwili dłużej. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości i pieczemy ok.20min. w 180 stopniach (bez termoobiegu, bo muffinki się przekrzywią). Sprawdzamy czy są gotowe wkładając patyczek (do szaszłyków) w ciastko, jeżeli będzie suchy to możemy je wyciągać z pieca.


                Gdy ostygną smarujemy je kremem (np. może być kupny albo z serka mascarpone z dodatkiem wanilii i cukru pudru) i ozdabiamy:

                • poroże: z precelków - dość trudno jest właściwie złamać precelek,ale da się przy odrobinie cierpliwości
                • nos: kolorowe czekoladowe groszki (lentlitki, m&ms,...)
                • oczy: posypka czekoladowa

                2 komentarze:

                1. ja również zamierzam dołączyć do reniferowego szaleństwa i też je upiekę ;) wyszły urocze :)

                  OdpowiedzUsuń