Odkąd zaczęto zauważać tę drobną różnicę w nazwie (niektórzy sądzą, że to literówka) w sklepach pojawiły się cukry z wanilią. A ja polecam zrobić taki cukier samemu. Myślę, że opłaca się to pod każdym względem.
Składniki:
- ok.400g drobnego cukru
- 3 mięsiste laski wanilii
- + słoik, najlepiej z wekowym zamknięciem
Do słoika wsypujemy cukier. Laski wanilii przecinamy wzdłuż. Przytrzymujemy palcem końcówkę takiej połówki i przeciągamy wzdłuż niej nożem wydłubując ziarenka. Wrzucamy je do cukru i wtykamy weń laski (można je przeciąć na pół). Robimy tak z pozostałymi laskami i zamykamy słoik. Potrząsamy, aby się wymieszało. Po paru tygodniach cukier nabierze aromatu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz