czwartek, 15 sierpnia 2013

cukier waniliowy

Nie wiem, czy wszyscy wiedzą, że jest różnica między cukrem waniliowym i wanilinowym. Cukier waniliowy to po prostu cukier z wanilią, a cukier wanilinowy to cukier o syntetycznie uzyskanym zapachu wanilii. Wanilina to jeden ze składników aromatycznych wanilii, więc jest wykorzystywany wszędzie tam, gdzie ma nią pachnieć (ciasta, świeczki, kosmetyki). Nie jest to więc pełnowartościowa wanilia, czyli mięsista laska z maleńkimi, czarnymi ziarenkami, które mają moc! Cukier wanilinowy jest dużo tańszy, ale nie posiada głębi, która drzemie w naturze.
Odkąd zaczęto zauważać tę drobną różnicę w nazwie (niektórzy sądzą, że to literówka) w sklepach pojawiły się cukry z wanilią. A ja polecam zrobić taki cukier samemu. Myślę, że opłaca się to pod każdym względem.






Składniki:
  • ok.400g drobnego cukru
  • 3 mięsiste laski wanilii
  • + słoik, najlepiej z wekowym zamknięciem
Do słoika wsypujemy cukier. Laski wanilii przecinamy wzdłuż. Przytrzymujemy palcem końcówkę takiej połówki i przeciągamy wzdłuż niej nożem wydłubując ziarenka. Wrzucamy je do cukru i wtykamy weń laski (można je przeciąć na pół). Robimy tak z pozostałymi laskami i zamykamy słoik. Potrząsamy, aby się wymieszało. Po paru tygodniach cukier nabierze aromatu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz