Przepis z książki Smakowite prezenty Sigrid Verbert
Składniki (ja zrobiłam podwójną porcję, wystarczyło mi na tort i 4 małe słoiki):
- 500g gruszek
- 350g cukru
- 120g gorzkiej czekolady (min. 60%)
- sok z połówki cytryny
- laska wanilii (ewentualnie można część cukru zastąpić cukierem z wanilią lub dodać 2 łyżki ekstraktu waniliowego)
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku mieszamy je z cukrem, sokiem z cytryny i ziarenkami wyjętymi z wanilii, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy ostygnie chowamy na noc do lodówki, następnego dnia znów doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 7-8 min i przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki dobrze zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
:)
OdpowiedzUsuńSmakiem zapewne przypomina nutellę! Sama, nie przepadam za kremami kakaowymi, dlatego najprawdopodobniej takie połączenie by mi nie smakowało. Uwielbiam za to powidła śliwkowe - bardzo smakują mi te, produkowane przez https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe
OdpowiedzUsuń