poniedziałek, 6 maja 2013

krem orzechowy a la kinder bueno

Myślę, że jest to coś idealnego dla fanów nutelli i kinder bueno - białe smarowidło orzechowe o smaku kremu z popularnego batonika. Z połączenia mleka i orzechów powstaje smaczny miks, który możemy jeść łyżeczką prosto ze słoika albo wykorzystywać do naleśników, ciast itp.



Przepis pochodzi z Internetu - na wszystkich stronach są te same składniki i proporcje, niestety nie wiem, kto jest ich autorem.

Składniki:

  • 100g orzechów laskowych - najlepiej prażonych, a następnie obranych
  • ziarna z połowy laski wanilii
  • 1/2 szkl. pełnotłustego mleka
  • 1 1/2 szkl. odtłuszczonego mleka w proszku
  • 3 łyżki dobrego miodu
  • kostka masła dobrej jakości
Na małym ogniu rozpuszczamy kostkę masła z ziarnami wanilii - uważamy żeby masło się nie przypaliło. Orzechy rozbijamy w moździerzu na drobno, zalewamy ciepłym masłem i wolno miksujemy na gładką masę. Dodajemy miód oraz tłuste mleko i dalej miksujemy, następnie wsypujemy mleko w proszku - kiedy wszystkie składniki połączą się w gładki krem, przekładamy go do słoiczków i przechowujemy w lodówce lub rozdajemy znajomym :)

2 komentarze:

  1. O Boziuniu... ja zawsze uwielbiałam tego rodzaju kremy... trzeba będzie sobie taki zrobić <3

    OdpowiedzUsuń