Lemon Curd to cytrynowy krem do deserów, można go zrobić samemu albo kupić gotowy; ma słodko-kwaśny smak i konsystencję płynnego miodu.
Składniki:
- 6 białek
- 300g drobnego cukru
- szczypta soli
- 150g mascarpone
- 3 łyżki lemon curd*
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując (na najwyższych obrotach) dodajemy cukier po łyże (kolejną porcję dodajemy dopiero, kiedy poprzednia się wmiksuje). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca przekładamy ją do szprycy i nakładamy** na papier do pieczenia małe krążki. Pieczemy je ok. 80 minut w 120 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.
KREM: Mieszamy mascarpone z lemon curd - ilość można zmieniać wedle smaku.
Bierzemy dwie bezy podobnej wielkości i łączymy je spodami za pomocą kremu.
* dostępny np. w sklepie Marks & Spencer
** lepiej wyciskać małe krążki, żeby nie było za słodko
zostały mi białka, a przecież nie mogę ich ot tak wyrzucić, będą pyszne beziki :D
OdpowiedzUsuńto chyba najlepszy sposób na niemarnowanie białek (:
OdpowiedzUsuńprzeurocze ;0
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com