Własnoręcznie wykonane pralinki są też doskonałym prezentem na każdą okazję.
Nie ma się nad czym zastanawiać, trzeba działać! To jest na prawdę łatwe, a można uzyskać piękny efekt.
Składniki:
- 100g czekolady dobrej jakości min. 70% kakao
- 100g śmietany 30%
- cynamon
Śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej (miska ustawiona na garnku z gotującą się wodą, nie może dotykać do lustra wody) i dodajemy do niej kawałki czekolady, czekamy aż się rozpuszczą, mieszamy trzepaczką. Miskę zdejmujemy z garnka i, gdy ostygnie, wkładamy ją do lodówki, aż masa stężeje.
Na płaski talerz wysypujemy cynamon (można dodać do niego trochę cukru pudru lub jeśli nie przepadacie za taką ilością cynamonu, możecie zmieszać go z kakao).
Przy pomocy łyżek (polecam takie z ikei) formujemy coś, co przypomina kulkę, a następnie obtaczamy to w cynamonie i szybko formujemy kuleczkę w dłoniach. Każdą kuleczkę przekładamy do papilotki. Całość chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
pęknie wyglądają! super!
OdpowiedzUsuńdzięukję :)
Usuń