Żeby nie było nudno podzielę się recepturą na ekstrakt waniliowy. Przede wszystkim należy pamiętać, że jest ogromna różnica między zapachem waniliowym do ciasta, a ekstraktem czy pastą z wanilii. ( Jest też różnica między cukrem waniliowym - czyli cukrem z wanilią, a cukrem wanilinowym.) Ekstrakt jest bardzo łatwy do zrobienia. Można go zrobić w dużej ilości, gdyż raczej nie upływa mu termin ważności i uzupełniać co jakiś czas.
Ekstraktu można używać do ciast, owsianek, budyni, sosów i wszędzie tam, gdzie będziecie mieli ochotę na waniliowy smak.
Składniki:
- 6/7 świeżych lasek wanilii*
- 1 l czystej wódki
Laski wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem wydłubujemy z nich ziarenka i przekładamy wszystko do butelki (laski można przeciąć jeszcze na pół), zalewamy wódką i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na ok. miesiąc. Ekstrakt można uzupełniać dolewając czystą wódkę lub wrzucają kory wanilii pozostałe po innych ekscesach kulinarnych. Im więcej wanilii i im dłużej stoi ekstrakt, tym bardziej jest intensywny.
*jak kupuje się je w internecie, np. na allegro, to nie są drogie
Ja zasypałam w słoiczku laskę wanilii przeciętą cukrem, mam teraz do wszelkich ciast itd.. wspaniały cukier waniliowy. :)
OdpowiedzUsuńThank you for the vanilla information.
OdpowiedzUsuń