niedziela, 26 kwietnia 2015

Sernik krakowski

Tradycyjny deser polski, od lat konkuruje z szarlotką o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Mam wrażenie, że szarlotka jest ciastem bardziej na co dzień, a sernik - gdyż jest bardziej pracochłonny - od święta.
Sernik krakowski to klasyka. Trzy razy mielony twaróg, rodzynki, dużo jaj, kruchy spód i charakterystyczna kratka oblana gęstym lukrem.



Przepis na bazie mojewypieki.com

Składniki:
  • ulubiony kruchy spód, ja go robię z: 250g mąki pszennej, 100g cukru pudru, 125g zimnego masła (dobrej jakości), łyżki cukru waniliowego, 2 żółtek i żółtka ugotowanego
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (jeśli kupujecie ten w wiaderku, sprawdźcie, czy w składzie jest tylko ser)
  • 8 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
  • 100g miękkiego masła (dobrej jakości)
  • 250g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g rodzynek namoczonych w wodzie lub rumie
  • lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, kilka łyżek wrzątku
Spód:
Wrzucamy wszystko do malaksera lub --> Duży nuż wkładamy do lodówki. Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy masło prosto z lodówki i ciachamy je z mąką zimnym nożem jak najdrobniej. Dodajemy żółtka, ciachamy nożem i na końcu wszystko szybko zagniatamy rękami. Chodzi o to, żeby ciasto nie ogrzewało się ciepłem dłoni. 1/3 ciasta zawijamy w sreberko i wkładamy do lodówki. 2/3 ciasta wykładamy prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy sreberkiem i wkładamy do lodówki na 1h. 

Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z 200g cukru i cukrem waniliowym, po kolei dodajemy na przemian żółtka i ser aż składniki połączą się i stworzą puszystą masę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy 50g cukru.
Do serowej masy dodajemy białka, mąkę ziemniaczaną i rodzynki i delikatnie mieszamy.

Podpiekamy chwilę (ok. 10 min.) spód w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jak przestygnie wykładamy na niego masę serową. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej 1 centymetrowe paski. Układamy z nich kratkę na masie serowej (paski można posmarować rozmąconym żółtkiem).
Sernik pieczemy 50-60 min. w 170 stopniach i studzimy w uchylonym piekarniku. 
Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie się rumienić, blachę można przykryć sreberkiem (trzeba uważać żeby się nie poparzyć), ale jeśli będzie lekko rumiany nic się nie stanie, bo całość obficie oblejemy lukrem.

Lukier:
Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i dodajemy po łyżce wrzątku do uzyskania gęstej lejącej konsystencji.

Zimny sernik polewamy lukrem i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

2 komentarze: