Składniki na 12-14 muffinek:
- 1 duże jajo lub 2 małe jaja
- 1/2 szkl. mleka
- 1/3 szkl. śmietany
- 1/3 szkl. oleju lub rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka białej czekolady
- maliny (ja użyłam malin w słoiczku od Babci, ale mogą być też świeże owoce, ewentualnie dobry dżem)
Jaja, mleko, śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii mieszamy w jednej misce, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, solę mieszamy w drugiej misce, dodajemy drobno pokrojoną białą czekoladę. Suche składniki dodajemy do płynnych i krótko (!) mieszamy aż składniki się połączą.
Ciastem napełniamy foremki do muffinek mniej więcej do połowy, na to kładziemy trochę malin i przykrywamy łyżeczką ciasta.
Pieczemy w 190 stopniach bez termoobiegu przez ok. 20 min.
Gdy ostygną można je polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz