Jak tylko zobaczyłam ten przepis u Niegelli wiedziałam, że muszę go wykonać!
Wyszło cudowne, ciężkie, mocno czekoladowe ciasto orzechowe - bez dodatku mąki, za to z całym słoikiem nutelli. Idealne na małe i duże okazje.
Składniki (tortownica ok 23cm):
- 6 jaj (białka i żółtka osobno)
- 125g miękkiego masła
- 400g nutelli
- 100g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
- 100g gorzkiej czekolady (ja dałam 70%)
- 1 łyżka rumu*
- szczypta soli
na wierzch:
- 100g orzechów laskowych
- 125 ml śmietany kremówki
- 125g gorzkiej czekolady (70%)
- łyżka rumu*
* rum można zastąpić likierem Frangelico lub wodą
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy z solą na niezbyt sztywną pianę.
Masło miksujemy z nutellą, dodajemy rum, żółtka i mielone orzechy - miksujemy. Dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę piany z białek i delikatnie rozrzedzamy masę dodając pianę w 3 turach, delikatnie łącząc ja z ciastem łyżką.
Masę przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Podczas pieczenia prażymy na suchej patelni orzechy laskowe - gdy brązowa skórka zacznie schodzić przekładamy je na lnianą ściereczkę i rolujemy pocierając nimi o siebie, żeby pozbyć się skórki i znowu przekładamy na patelnie i podpiekamy. Studzimy (!)
Polewa czekoladowa - uniwersalny przepis (można nie dodawać alkoholu lub dodać coś zamiast niego).
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę (125 ml) z czekoladą (125g) i rumem. Kiedy czekolada się rozpuści zestawiamy miskę z garnka i mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą masę.
Zimne ciasto polewamy ostudzoną polewą i posypujemy orzechami. Po pewnym czasie polewa stężeje.
Ciasto ładnie się kroi.
CAŁY słoik? O łał... :))
OdpowiedzUsuńo taaak :)
UsuńMusi być pyszny, przymierzam sie do niego:)
OdpowiedzUsuńMając przed oczami perspektywę otrzymywania takich tortów, mogłabym zestarzeć się na ten jeden dzień :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, szkoda tylko, że najpyszniejsze rzeczy są takie kaloryczne...
OdpowiedzUsuńno niestety...ale można pocieszyć się tym, że jest bez mąki ;)
UsuńTort musi być przepyszny. Uwielbiam przepisy Nigelli!
OdpowiedzUsuńZrobię ten torcik, bo wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)!
Usuńjestem w trakcie robienia :)
OdpowiedzUsuńbasia
już dotarły do mnie fejsbukowe wieści :)
Usuń