niedziela, 20 stycznia 2013

Tort nutellowy Nigelli (bez mąki)

Dla Babci i Dziadka <3
Jak tylko zobaczyłam ten przepis u Niegelli wiedziałam, że muszę go wykonać!
Wyszło cudowne, ciężkie, mocno czekoladowe ciasto orzechowe - bez dodatku mąki, za to z całym słoikiem nutelli. Idealne na małe i duże okazje.




Składniki (tortownica ok 23cm):
  • 6 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 125g miękkiego masła
  • 400g nutelli
  • 100g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
  • 100g gorzkiej czekolady (ja dałam 70%)
  • 1 łyżka rumu*
  • szczypta soli
na wierzch:
  • 100g orzechów laskowych
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 125g gorzkiej czekolady (70%)
  • łyżka rumu*
* rum można zastąpić likierem Frangelico lub wodą

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy z solą na niezbyt sztywną pianę.
Masło miksujemy z nutellą, dodajemy rum, żółtka i mielone orzechy - miksujemy. Dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę piany z białek i delikatnie rozrzedzamy masę dodając pianę w 3 turach, delikatnie łącząc ja z ciastem łyżką.
Masę przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Podczas pieczenia prażymy na suchej patelni orzechy laskowe - gdy brązowa skórka zacznie schodzić przekładamy je na lnianą ściereczkę i rolujemy pocierając nimi o siebie, żeby pozbyć się skórki i znowu przekładamy na patelnie i podpiekamy. Studzimy (!)




Polewa czekoladowa - uniwersalny przepis (można nie dodawać alkoholu lub dodać coś zamiast niego).
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę (125 ml) z czekoladą (125g) i rumem. Kiedy czekolada się rozpuści zestawiamy miskę z garnka i mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą masę.

Zimne ciasto polewamy ostudzoną polewą i posypujemy orzechami. Po pewnym czasie polewa stężeje.

Ciasto ładnie się kroi.



11 komentarzy:

  1. Musi być pyszny, przymierzam sie do niego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mając przed oczami perspektywę otrzymywania takich tortów, mogłabym zestarzeć się na ten jeden dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, szkoda tylko, że najpyszniejsze rzeczy są takie kaloryczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety...ale można pocieszyć się tym, że jest bez mąki ;)

      Usuń
  4. Tort musi być przepyszny. Uwielbiam przepisy Nigelli!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię ten torcik, bo wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem w trakcie robienia :)
    basia

    OdpowiedzUsuń