W książce Jadłonomia znalazłam przepis na wegańską wersję klasycznego dania, lekko zmodyfikowałam recepturę. Wbrew pozorom pulpeciki robi się szybko, a posiłek jest bardzo sycący.
Składniki:
- 400g makaronu spaghetti (u mnie bezglutenowy)
- ulubiony sos pomidorowy (przepis poniżej)
- parmezan do podania (lub jego wagański zamiennik)
- kostka tofu wędzonego (180g) - mogą być dwie kostki zwykłego tofu
- kostka tofu zwykłego (180g)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżeczka świeżego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka zatharu (można pominąć)
- 3 łyżeczki sezamu
- 1/2 szkl. bułki tartej
- dobra oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pamiętając, że dojdzie jeszcze w sosie.
Tofu kroimy w grubą kostkę i miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami (masa jest zwarta, więc uważajcie na swoje blendery!) na gładką masę, doprawiamy do smaku, zagniatamy. Formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Kulki odkładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z tłuszczu.
Sos pomidorowy
- mała cebula, drobno pokrojona
- ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 puszki krojonych pomidorów
- łyżka octu balsamicznego
- oregano, tymianek, sól, pieprz do smaku
- łyżeczka zatharu (niekoniecznie)
- chlust oliwy
Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, pomidory, ocet i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min.
Swietne mijsce, polecam także urokmilosny24.pl
OdpowiedzUsuńSwietne miejsce, zobacz równiez http://www.energiaduchowa.pl/rytualy-finansowe/
OdpowiedzUsuńBardzo polecam https://seo-sklepy.blogspot.com/ stronę na której znajdziecie wiele artykułów na temat pozycjonowania witryn.
OdpowiedzUsuń