wtorek, 29 września 2015

Aloo Gobi (curry kalafiorowo-ziemniaczane)

Aloo to ziemniaki, gobi to kalafior. Aloo Gobi to typowe indyjskie curry.
Ja je jem z ryżem jaśminowym lub brązowym z odrobiną cynamonu.
Oczywiście najlepiej smakuje latem, kiedy dostępne są młode warzywa




Składniki:
Przepis (odrobinę zmieniony) pochodzi z książki Marty Dymek Jadłonomia.

  • 1 kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 10 podłużnych pomidorów (lub dwie puszki krojonych pomidorów)
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • chlust oleju
  • 1 1/2 łyżczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki asafetydy (lub drobniutko posiekane 1/4 cebuli i 1 ząbek czosnku)
  • ryż
  • natka kolendry
Masala:
  • 2 wypeskowane papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3cm imbiru
  • szczypta soli
Najpierw robimy masalę - wszystkie składniki miksujemy lub ucieramy w moździerzu na pastę. Kalafiora dzielimy na male różyczki, ziemniaki i pomidory obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy kumin i asafetydę (lub cebulę z czosnkiem) i dusimy kilka sekund, dodajemy masalę i dusimy przez minutę lub dwie. Musimy uważać żeby przyprawy się nie przypaliły. Wrzucamy kalafiora, ziemniaki i dusimy 5 min. Dodajemy pomidory, wodę, kolendrę, kumin, kurkumę i gotujemy przez 15-20 min. pod przykryciem. Doprawiamy.
Podajemy z ryżem i natką kolendry.

1 komentarz: