wtorek, 22 lipca 2014

tagliatelle sosem pomidorowo-bakłażanowo-cukiniowym

Co tu dużo pisać, uwielbiam połączenie tych smaków! Cukinia i bakłażan z suszonymi pomidorami, kaparami i nutką chilli. Do tego obowiązkowo świeżo starty parmezan. I mamy włoskie lato na talerzu.
Sos nie musi być podawany z makaronem, bo jest bogaty sam w sobie, ale tak jest z pewnością bardziej pożywnie.



Składniki na duży garnek:

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1 młoda cebula
  • 1-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • kawałek papryczki chilli
  • szklanka suszonych pomidorów (jeśli są bez zalewy to wcześniej trzeba je namoczyć)
  • mały słoik kaparów
  • pół szklanki 100% soku z pomidorów
  • 1/4 czerwonej papryki (niekoniecznie)
  • parmezan
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę bakłażana i cukinie (oraz drobno pokrojoną paprykę), podsmażamy i dusimy aż będą miękkie. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i chilli, a następnie suszone pomidory w dużych kawałkach. Do warzyw dolewamy pomidory z puszki oraz sok, gotujemy aż smaki się przenikną, bakłażan rozpadnie, a sos będzie gęsty. Całość doprawiamy świeżo mielonymi solą i pieprzem. Wrzucamy kapary.
Podajemy z parmezanem i makaronem.

1 komentarz: