Sos nie musi być podawany z makaronem, bo jest bogaty sam w sobie, ale tak jest z pewnością bardziej pożywnie.
Składniki na duży garnek:
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 1 młoda cebula
- 1-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- kawałek papryczki chilli
- szklanka suszonych pomidorów (jeśli są bez zalewy to wcześniej trzeba je namoczyć)
- mały słoik kaparów
- pół szklanki 100% soku z pomidorów
- 1/4 czerwonej papryki (niekoniecznie)
- parmezan
- sól morska, pieprz
- oliwa
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę bakłażana i cukinie (oraz drobno pokrojoną paprykę), podsmażamy i dusimy aż będą miękkie. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i chilli, a następnie suszone pomidory w dużych kawałkach. Do warzyw dolewamy pomidory z puszki oraz sok, gotujemy aż smaki się przenikną, bakłażan rozpadnie, a sos będzie gęsty. Całość doprawiamy świeżo mielonymi solą i pieprzem. Wrzucamy kapary.
Podajemy z parmezanem i makaronem.
o takie dania makaronowe lubię:)
OdpowiedzUsuń