Historia jest taka, że stworzyłam tort na imprezę urodzinową przyjaciela, jako że było dużo osób to ciasto zniknęło w mgnieniu oka, zdjęcie jest byle jakie - telefonowe i trochę wstyd je wstawiać, bo w rzeczywistości wszystko bardzo ładnie wyglądało...dlatego wierzę w Waszą wyobraźnię.
Z resztą nie trzeba tego widzieć, wystarczy wyobrazić sobie połączenie najlepszych rzeczy: truskawek, czekolady, nutelli i malteesersów. Na pewno kiedyś powtórzę ten tort, bo jest idealny: pyszny, łatwy i ładny!
Składniki:
- piękne truskawki
- 500g serka mascarpone
- średni słoik Nutelli
- 2 duże opakowania Maltesersów
- czekoladowy BISZKOPT (przepis poniżej)
BISZKOPT
Składniki (tortownica 25 cm):
- 6 dużych jaj (osobno białka i żółtka)
- 12 łyżek cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 75g startej gorzkiej czekolady
- 4 łyżki dobrego kakao
Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce, następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej wraz ze startą czekoladą. Delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczone). Pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 min. do tzw. suchego patyczka (bez termoobiegu). Czekamy aż ostygnie i długim ostrym nożem lub żyłką dzielimy na 2 lub 3 części.
Mascarpone miksujemy z Nutellą.
Truskawki: najładniejsze przekrawamy na pół, zostawiając szypułki, a resztę drobno kroimy.
Spód biszkoptu smarujemy masą nutellową i obficie posypujemy truskawkami (jeśli macie 3 placki biszkoptu to powtórzcie tę czynność ze środkowym plackiem), przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym, smarujemy kremem wierzch i boki. Na górze układamy truskawki wokół brzegu, szypułkami na zewnątrz, do powstałego truskawkowego kręgu wsypujemy maltesersy. I chłodzimy w lodówce!
Wygląda przepięknie, a połączenie tych składników gwarantuje ucztę ;)
OdpowiedzUsuńA czy nasączała pani czymś biszkopt?
OdpowiedzUsuńNie nasączałam, bo nie przepadam nasączonym biszkoptem. Jednak jeśli chciałaby Pani go czymś nasączyć, to polecam orzechówkę soplicy, w rozsądnych ilościach, aby nie rozmoczyć ciasta :)
Usuńkoniecznie muszę ten torcik zrobić
OdpowiedzUsuńna urodzinki córki
polecam :)
UsuńŚredni słoik nutelli tzn ile gram?
OdpowiedzUsuń400g (to jest rozmiar większy niż ta nutella w "szklance")
Usuńsłoik ma 350g - sprawdziłam ;)
UsuńCzy można użyć innych owoców niż truskawki. Teraz brak czegokolwiek - czy mogą być pomarańcze (pasują do czekolady tylko czy nie będą zbyt soczyste?
OdpowiedzUsuńMożna (ale trzeba je obrać z białych błonek i odsączyć/osuszyć), choć najbardziej polecam użycie dżemu dobrej jakości i po prostu pominięcie owoców na wierzchu.
Usuńjesli sobie kupie spod to torta to rowniez dobry tort z pani skladnikow wyjdzie mi dobry
OdpowiedzUsuńRozumiem, że chodzi o zastąpienie pieczonego biszkoptu gotowym spodem (?).Jeśli tak, to tort oczywiście wyjdzie, jednak nie będzie tak dobry, jak domowe ciasto.
UsuńWyglada pysznie! Wlasnie jestem w trakcie pieczenia :) oraz pytanie, czy taki tort moze stac w lodowce dwa dni zabim zostanie podany?
OdpowiedzUsuń