środa, 9 lipca 2014

Chłodnik

Nieważne, czy litewski, czy buraczany, czy jakikolwiek inny, to jest chłodnik mojej mamy i jest przepyszny. Idealny na takie dni, jakie lato funduje nam w ostatnich dniach. Ładny, smaczny, zdrowy i zimny.



Składniki:
  • 800ml-1l kefiru i/lub jogurtu naturalnego (ja zazwyczaj daję po jednym kubku tego i tego)
  • kubek bulionu warzywnego (naturalnego albo z kostki dobrej jakości)
  • koncentrat buraczany (Krakus)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • duży surowy ogórek
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
Proporcje między składnikami bardziej zależą od upodobań, nie trzeba trzymać się przepisu.
Przygotowujemy bulion i czekamy aż ostygnie. Mieszamy go z kefirem i jogurtem oraz koncentratem buraczanym (ja i mama robimy to na oko, dajemy tyle, żeby był ładny kolor, serio ;). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka i ogórka i drobno pokrojoną zieleninę.
Chłodzimy w lodówce.

Prosto i pysznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz