(choć można ją też mrozić)
Przyszedł mi do głowy pomysł na takie tartinki i okazało się, że był to świetny :) Na podpieczonym spodzie ułożyłam startą i podsmażoną na maśle dynię ze zmielonymi orzechami laskowymi, przykryłam to pleśniowo-śmietanową kołderką, posypałam słonecznikiem i przyozdobiłam wstążkami z dyni.
(Następnym razem zmienię technikę - tj. zamiast kruszyć lazur na śmietanę rozpuszczę go w niej albo bardziej rozdrobnię, bo przeszkadzał w układaniu kwiatków.)
Składniki:
- ciasto francuskie lub kruche (przepis poniżej)
- 1/4 małej dyni: wstążki do ozdoby uzyskamy przy pomocy obieraczki, resztę ścieramy
- ok. 3-4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 1-2 łyżeczki masła
- mały ząbek czosnku
- 100 ml śmietany i 100ml jogurtu naturalnego (lub 200 ml śmietany)
- 1 jajo
- ser lazur
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki zarumienionych na suchej patelni pestek słonecznika
Foremki do tartinek smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy cienką warstwą ciasta, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika do 180 stopni aż ciasto nie będzie surowe, ale nie będzie też złote.
Starte orzechy smażymy chwilę na suchej patelni, dodajemy dynię, czosnek i masło i smażymy jeszcze trochę, uważając żeby nic się nie przypaliło (dajemy mało masła).
W śmietanie rozpuszczamy lazur (ilość wg smaku - to jest bardzo słony ser, więc ja nie dodawałam już soli) lub bardzo drobno go kruszymy. Studzimy i dodajemy jajo, mieszamy.
Na podpieczonym spodzie układamy dyniowe nadzienie, zalewamy masą śmietanową, układamy kwiatki (nie jest to konieczne, ale ładnie wygląda) i posypujemy słonecznikiem i pieprzem.
Pieczemy w 180 stopniach aż masa się zetnie, a brzegi będą złote (ok. 15 min.)
KRUCHE CIASTO
- 125g zimnego masła
- 250g mąki
- szczypta soli
- szczypta cukru
- jajko
- żółtko
Foremki do tartinek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Następnie bierzemy kawałek ciasta, robimy z niego kulkę, rozpłaszczamy i wylepiamy nim foremkę. Dno porządnie nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane spody podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach, aż będą rumiane (ok.10min)
Piękne :)
OdpowiedzUsuńjakie śliczne:) rewelacja:D
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wygladaja i zapewne cudnie smakują. Dynia i lazur - para doskonała
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane, więc po prostu muszą smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają i pewnie pysznie smakują ;)
OdpowiedzUsuńJakie efektowne, łał!
OdpowiedzUsuńZachwycające wyszły! Te kwiatki są po prostu śliczne :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Warto spędzić przy nich kilka chwil dłużej i ozdobić je w ten sposób :)
OdpowiedzUsuń