Dziś fanka pomidorówki postanowiła urozmaicić swoją ulubioną zupę i tak powstała zupa paprykowa.
Wszystko zaczęło się od upieczenia papryki na ajwar. Bulion na pomidorówkę delikatnie pyrkotał, kiedy obierałam kolejne strąki. Bulion zaprawiłam pomidorami, a obrana papryka leżała tuż obok. Najpierw wrzuciłam i zblendowałam jeden kawałek, potem drugi, trzeci, aż w końcu w garnku znalazło się ok. 1,5 papryki. Zupę doprawiłam chilli, pieprzem i odrobiną cynamonu. Całość dopełnia świeża bazylia, która jest niezbędnym dodatkiem. Dobrze jest też posypać zupę tartym parmezanem, ale to już nie jest konieczne. Makaron oczywiście razowy lub pełnoziarnisty.
Składniki:
- ok.1,5l bulionu warzywnego (3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por - gotowane na wolnym ogniu)
- słoik koncentratu pomidorowego
- 1,5 upieczonej i obranej papryki
- świeża bazylia
- parmezan
- makaron pełnoziarnisty ugotowany al dente
- sól morska, pieprz, chilli, odrobina cynamonu
PIECZENIE PAPRYKI:
Paprykę myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową skórką do góry (warzywa można skropić oliwą). Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok.20-30 min. aż miąższ będzie miękki, a skórka lekko czarna. Wyjmujemy papryki do woreczka strunowego (lub zwykłej torebki/pudełka na żywność), zamykamy go i czekamy aż papryka trochę ostygnie. Obieramy ją.
Na małym ogniu gotujemy wywar z warzyw. Zaprawiamy go koncentratem pomidorowym - do miseczki wlewamy trochę bulionu, dodajemy pół słoika koncentratu i dokładnie mieszamy, przelewamy do zupy. Do słoika z koncentratem dodajemy trochę zupy, zakręcamy i mieszamy aż zupa wypłucze koncentrat i przelewamy zawartość do garnka.
Dodajemy paprykę i blendujemy, doprawiamy, gotujemy żeby smaki się połączyły, próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem, bazylią i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz