Jako że lubię połączenie marchewki, pomidorów i selera (...przywodzi mi na myśl rybę po grecku) wykorzystałam ów pomysł, ale mięsożercy z powodzeniem mogą dodać...mielonego indyka/kurczaka? (Nie wiem, jak to będzie smakować, ale jest to najchudsze mięso.)
A według mnie opcja warzywna jest bardzo smaczna (jeszcze lepsza z odrobiną parmezanu ;) Zdrowa, słodka, chrupiąca i ostra - bo dodałam dużo pieprzu.
Składniki:
- 200g pełnoziarnistego spaghetti
- chlust dobrego oleju rzepakowego
- 2 ząbki czasnku
- 1/2 cebuli
- duża marchewka
- 2 duże łodygi selera naciowego
- puszka pomidorów
- sól morska, świeżo mielony pieprz, oregano
- ewentualnie szczypta parmezanu
Cebulę i selera kroimy drobno, marchewkę ścieramy.
W między czasie gotujemy wodę, makaron gotuje się ok.6 min (proponuję gotować minutę krócej niż jest podane na opakowaniu w wersji al dente) - postarajcie się wrzucić go do wody w odpowiednim momencie, tak aby nie musiał czekać (już ugotowany) na sos - ta rada jest przydatna przy każdym sosie i makaronie :)
Na oleju podsmażamy rozgnieciony czosnek, gdy się zarumieni, ale nie spali, wyjmujemy go. Wrzucamy cebulę i chwilę ją podsmażamy, dorzucamy marchewkę i selera, smażymy, dodajemy pomidory, doprawiamy i gotujemy aż smaki się połączą.
Makaron łączymy z sosem. Oczywiście wszystko lepiej smakuje z parmezanem ;)
Robię bardzo często podobną wersję sosu. Świetne jest to połączenie selera i marchwi z pomidorami :)
OdpowiedzUsuń