Zdjęcie zostało zrobione telefonem. Może to świadczyć o tym, że taki obiad jest dobrym pomysłem do przyrządzenia wtedy, kiedy wróci się późno do domu i nie chce się już nic. poza jedzeniem.
Składniki na 2 porcje:
- 250g świeżych płatów lasagne
- żółtko
- 70g parmezanu
- 1 cytryna (sok i skórka) - umyta i sparzona
- świeża bazylia (ok. 1/4 przeciętnego krzaczka sklepowego)
- 1,5 łyżki oliwy extra vergine
- sól morska, pieprz
Gotujemy osoloną wodę.
Żółtko wbijamy do dużej miski (będziemy w niej przygotowywać całe danie), dodajemy oliwę, sól, pieprz - mieszamy, a następnie wrzucamy jeszcze starty parmezan, sok z cytryny i otartą skórkę. Połowę bazylii ucieramy w moździerzu, a drugą grubo siekamy - dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz