środa, 7 maja 2014

Kokosowy krem kukurydziany z chipsami

Bardzo lubię kukurydzę, więc postanowiłam zrobić z niej zupę. Kukurydza kojarzy mi się z tortillą, więc podałam ją z chipsami.
Zupa jest słodko-ostra, wśród kokosowego smaku co jakiś czas pojawia się kolendrowa nutka i chrupiący akord w postaci chipsa. Ja zrobiłam chipsy sama, ale testowałam też kupną tortillę - nie jest zdrowa, ale za to bardzo smaczna i jest z nią mniej pracy.







Składniki :
  • ok. 1,5l bulionu: 3 marchewki, duża pietruszka, kawałek selera, por, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, chlust oleju rzepakowego
  • 3 cm imbiru
  • puszka mleka kokosowego (400g)
  • 400 g kukurydzy mrożonej lub z puszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, kurkuma, chilli, łyżeczka ziarenek kolendry, 1/4 łyżeczki curry i ewentualnie imbir w proszku, jeśli będzie Wam za mało imbirowego (po)smaku
Najpierw gotujemy bulion, na małym ogniu. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę (z odrobiną soli i cukru) i czosnek. Potem dodajemy resztę warzyw, chwilę smażymy i zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a bulion będzie miał bogaty smak wyławiamy pora, selera, pietruszkę i dwie marchewki. Ścieramy imbir. Dodajemy mleko kokosowe i kukurydzę, doprawiamy i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia.
Zupę miksujemy blenderem i doprawiamy. Ja lubię ostre zupy, więc dodaję sporo chilli. 

Chipsy:
  • 100g mąki kukurydzianej
  • sól morska
  • duża szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego (może być tylko olej rzepakowy)
  • ok. 12 łyżeczek gorącej wody
Wszystkie składniki zagniatamy tak by powstało jednolite ciasto, które da się cienko rozwałkować. 
Rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek, kroimy w trójkąty i smażymy na suchej patelni lub pieczemy w piekarniku (180st) aż będą chrupiące.

Zupę podajemy z chipsami tortilla.


3 komentarze:

  1. Mmm, ależ pyszności :) Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszna i będzie dziś u mnie na kolację:)

    OdpowiedzUsuń