Składniki:
- kruchy spód: 1/2 porcji ciasta: 500g mąki , 200g zimnego masła, 2 żółtka ugotowane i 2 surowe, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki śmietany
- konfitura z płatków róży dobrej jakości
- 3 garści płatków migdałów
- szklanka odtłuszczonego mleka w proszku
- łyżka cukru pudru
- wrzątek
- kropla różowego barwnika lub trochę soku z buraków
- 3 garści pistacji
- 100g białej czekolady
Przyrządzamy ulubiony kruchy spód: najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy zimne masło i ciachamy je z mąką zimnym nożem, gdy dobrze je rozdrobnimy dodajemy żółtka i śmietanę i dalej ciachamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto zagniatamy przy pomocy noża aby niepotrzebnie nie ogrzewać go ciepłem rąk, można też wrzucić wszystkie składniki do malaksera.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykładamy nim foremkę formując niski brzeg (podobno do mazurka brytfanka powinna być kwadratowa lub prostokątna...). Spód gęsto nakłuwamy widelcem (aby nie wyrósł) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.20 min. - aż będzie złocisty.
Kiedy ostygnie smarujemy go konfiturą.
W misce mieszamy mleko w proszku, cukier puder i trochę wrzątku - mieszamy i dolewamy tyle wrzątku, by uzyskać dość gęstą ale płynną masę, dodajemy do niej barwnik lub sok z buraków, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru i dorzucamy migdały. Powstałym kremem smarujemy delikatnie mazurka z konfiturą.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tj. na rondelku z gotującą się wodą ustawiamy żaroodporną miskę, tak by nie dotykała lustra wody i wrzucamy do niej czekoladę.Rozpuszczoną czekoladą chlapiemy na różową masę.
Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Pyszny, i te pistacje, mmm.... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpistacje.. mniam :) ślicznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńChociaż do Wielkanocy daleko, można popodziwiać :-)
OdpowiedzUsuń