niedziela, 25 maja 2014

chlebek owsiany z Gry o Tron

Słodki chlebek, do którego chyba bardziej pasowałoby określenie ciasto, jest idealny na drugie śniadanie. Smaczny, pożywny i bardziej wytrawny niż klasyczne ciasto drożdżowe. Dzięki płatkom owsianym zawiera sporo błonnika, jabłka nadają mu wilgoć, daktyle słodycz, a pomarańcze przyjemny posmak.



Przepis pochodzi z książki Uczta lodu i ognia, na podstawie Gry o tron George'a R.R. Martina
Składniki na dwie keksówki :
  • 1,5 szkl. ciepłej wody
  • 2,25 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 2,5-3 szkl. mąki (owsianej lub pszennej)
  • 2 łyżki masła o temp.pokojowej
  • 1 łyżka soli grubozianistej
  • 0,3 szkl. drobno pokrojonych daktyli
  • 0,3 szkl. drobno pokrojonej kandyzowanej pomarańczy (najlepiej robionej w domu)
  • 0,3 szkl. drobno pokrojonego jabłka
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem. Odstawiamy na ok. 5 min. - aż zaczną się pojawiać bąbelki.
Dodajemy płatki owsiane, szklankę mąki, sól i masło, dokładnie mieszamy, wrzucamy owoce i dalej mieszamy stopniowo dodając pozostałą mąkę aż uzyskamy spójną masę. Ciasto najlepiej wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem. Należy doprowadzić je do stanu, w którym nie klei się do rąk, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu bez przewiewu aż podwoi swoją objętość - ok.1,5h. Kiedy wyrośnie uderzamy je kilkakrotnie pięścią i dzielimy między dwie foremki (wyłożone papierem do pieczenia) lub formujemy dwa bochenki. Wierzch można posypać płatkami owsianymi. Ciasto znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę aż podwoi objętość.
Pieczemy w 205 stopniach przez ok. 30 min. (ja włączyłam termoobieg i dlatego moje bochenki są lekko przewiane).
Kroimy gdy przestygnie.

1 komentarz: