Dziś zupa krem z białych szparagów.
Składniki:
- ok.1,5l bulionu warzywnego: 2 marchewki, por, kawałek selera, pietruszka
- ząbek czosnku
- ziemniak
- pęczek białych szparagów
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 100g serka mascarpone
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- szczypiorek
Szparagi myjemy, odrywany zdrewniałą końcówkę, obieramy, kroimy na pół.
Warzywa na bulion gotujemy z czosnkiem na małym ogniu. Gdy będą już lekko miękkie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz. Następnie wrzucamy szparagi. Gotujemy aż zmiękną, ale uważamy aby się nie rozgotowały. Wyjmujemy marchewki, selera i pietruszkę, a resztą blendujemy na gładko. Dodajemy mascarpone i dalej miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Podajemy ze szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz