wtorek, 20 maja 2014

krem z białych szparagów

Szparagi to jedne z najbardziej sezonowych warzyw. Mam na myśli to, że nie dość, że są dostępne dość krótko, to jeszcze tylko na początku tego okresu są naprawdę pyszne. Moje menu w okresie szparagowym jest jednotorowe, co nie oznacza monotonii. 
Dziś zupa krem z białych szparagów.





Składniki:
  • ok.1,5l bulionu warzywnego: 2 marchewki, por, kawałek selera, pietruszka
  • ząbek czosnku
  • ziemniak
  • pęczek białych szparagów
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 100g serka mascarpone
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • szczypiorek
Szparagi myjemy, odrywany zdrewniałą końcówkę, obieramy, kroimy na pół.
Warzywa na bulion gotujemy z czosnkiem na małym ogniu. Gdy będą już lekko miękkie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz. Następnie wrzucamy szparagi. Gotujemy aż zmiękną, ale uważamy aby się nie rozgotowały. Wyjmujemy marchewki, selera i pietruszkę, a resztą blendujemy na gładko. Dodajemy mascarpone i dalej miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Podajemy ze szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz