sobota, 17 maja 2014

Zdrowe kotlety wegetariańskie i bulgur. Dlaczego warto jeść kaszę bulgur?

Do tego obiadu zainspirowała mnie zawartość mojej lodówki oraz świeżo zakupiona kasza bulgur. Bulgur idealnie wpisuje się w renesans kasz, który ostatnio obserwujemy.
Pochodzi z Bliskiego Wschodu, i jest najlepszym z trzech króli tego rejonu, tj. jest bardziej pożywny niż kuskus i ryż. Zawiera więcej błonnika, witamin (głównie z grupy B) oraz minerałów: żelaza, fosforu, potasu i manganu.
Bulgur do niedawna był trudno dostępny, natomiast teraz można go dostać na stoiskach z sypkimi produktami i zdrową żywnością (zdarza się pod nazwą kasza turecka). Kupując go na wagę zapłacimy ok. 8 zł za kilogram - jest to niska cena za wysokie walory odżywcze. To co, wg mnie jest najważniejsze (poza smakiem), to niski indeks glikemiczny (IG 46), co oznacza, że długo pozostajemy syci, dlatego poleca się ją osobom dbającym o linię. Produkt ten  nie powoduje także skoków cukru, co jest ważne dla diabetyków.
Kolejnym plusem jest łatwość przyrządzenia - jeśli ziarenka są drobne wystarczy zalać je wrzątkiem (1:1,5) lub bulionem i pozostawić na ok.20 min, jeśli większe gotujemy je przez ok.7 min. (1:2).

Robiłam z niej już sałatki, kaszotto, kotlety oraz podawałam solo, bo kasza bulgur jest po prostu smaczna. Tutaj towarzyszy kotletom z czarnej fasoli, podanymi z pieczarkami i cukinią.





KOTLETY:
  • szkl. ugotowanej czarnej fasoli
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy bulgur
  • 1/4 bardzo drobno posiekanej cebuli
  • garść posiekanej kolendry
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżka otrąb żytnich
  • 1/4 łyżeczki astefetyfy lub 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry (ziarenek)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • 1 jajo
Fasolę delikatnie miksujemy z cebulą, płatkami, zarodkami, otrębami i kolendrą - ostrożnie, by nie powstała papka. Dodajemy do tego kaszę. Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do masy wraz z jajkiem i olejem. Masa powinna być zwarta, łatwa do uformowania - gęstość możemy regulować otrębami i oliwą. 
Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. 

WARZYWA:
  • 1/2 cebuli
  • 40g dobrego masła
  • 5 pieczarek
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Na małym ogniu rozpuszczamy masło na którym wolno podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, delikatnie słodzimy i solimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy i smażymy wszystko aż warzywa będą miękkie i rumiane.

BULGUR:

  • kasza bulgur
  • sól
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ja najpierw prażę ją chwilę na suchej patelni a następnie zalewam wrzątkiem, solę i gotuję mieszając, aż kasza będzie miękka.

Wszystkie trzy elementy układamy na talerzu, ja całość posypałam odrobiną orkiszu preparowanego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz