sobota, 29 października 2011

Cytrynowe risotto Nigelli

Bardzo lubię to risotto, można je robić o każdej porze roku. Dobrze smakuje zarówno samo, jak i jako dodatek do "czegoś mocniejszego".

Przepis pochodzi z książki Nigella Gryzie i jak przystało na autorkę nie jest skomplikowany.




Składniki:
  • 4 szalotki lub dymki
  • 2-4 łodygi selera naciowego
  • 120g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600g ryżu do risotto, np.arborio
  • ok.2 l bulionu warzywnego (jeśli będzie go za mało, należy sięgnąć po gorącą wodę)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 żółtka
  • igiełki z ok.4 gałązek rozmarynu - drobno posiekane
  • 8 łyżek startego parmezanu/grana padano + trochę do posypania
  • 8 łyżek śmietany kremówki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Podgrzewamy wywar warzywny i utrzymujemy na granicy wrzenia. Szalotki i seler szatkujemy, następnie podsmażamy w dużym garnku na połowie masła i oliwie. Po ok. 5 min. wsypujemy ryż, mieszamy tak,aby każde ziarenko było w tłuszczu. Dodajemy po jednej łyżce wazowej wywaru do ryżu i mieszamy,aż płyn wsiąknie. Czynność tę należy powtarzać aż ryż będzie al dente - "jego ziarna będą ugotowane od zewnątrz, lecz ich środek wciąż będzie stawiał lekki opór zębom" (Nigella). Do risotta dodajemy rozmaryn i skórkę cytryny. W misce ubijamy sok z cytryny, żółtka, śmietanę, parmezan, sól i pieprz. Gdy ryż utraci mączny smak, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pozostałą część masła wraz z mieszanką śmietanową, dokładnie mieszamy. Możemy dodać więcej parmezanu, doprawić i pałaszować!

2 komentarze:

  1. danie, które nie wygląda zbyt efektownie, ale za to niesamowicie smakuje. polecam!

    OdpowiedzUsuń