poniedziałek, 9 czerwca 2014

Deser tiramisu z truskawkami i migdałami

Bo cóż innego miało mi przyjść do głowy, kiedy sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a w lodówce były i serek mascarpone, i kremówka?!

Do klasycznego smaku tiramisu dodałam świeże truskawki i prażone migdały. Nie bez znaczenia było też to, że biszkopty namoczyłam w pysznym espresso ze świeżo mielonej kawy i magicznym, czekoladowym likierze Mozart.






Składniki na 4 porcje:
  • 250g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub 2 łyżki cukru pudru i ziarenka z 1/2 - 1 laski wanilii
  • 250g śmietany kremówki
  • ok. 120 ml espresso
  • likier czekoladowy Mozart lub inny pyszny (ok. 2 łyżek)
  • podłużne biszkopty (najlepiej włoskie)
  • 2 łyżki kakao
  • truskawki
  • 6 łyżek płatków migdałów zarumienionych na suchej patelni
  • ew. pół łyżeczki agaru rozpuszczonego w małej ilości wrzątku (substancja żelująca)
Żółtka ubijamy z cukrem na jasny krem. Dodajemy mascarpone i dalej miksujemy.
Osobno ubijamy śmietanę - na końcu możemy do niej dodać agar, lejąc z góry małym strumieniem, cały czas miksując. Śmietanę porcjami dodajemy do mascarpone i dokładnie łączymy łyżką.
Espresso mieszamy z likierem i przelewany na talerz. Zamaczamy w nim na chwilę biszkopty i układamy w pucharkach, następnie układamy warstwę kremu (i truskawki), znów namoczone biszkopty i krem. Każdy pucharek przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao, układamy truskawki i posypujemy migdałami. 

1 komentarz: