Sałatka dobra na każdą porę roku. Jadłam ją jakiś czas temu u znajomych, w oryginale zamiast melona były ciemne winogrona. Ja nie lubię w nich pestek, nie lubię też tych pestek wyjmować, a melona uwielbiam, więc zrobiłam małą zamianę. Dodatkowo do podstawowej wersji z nerkowcami, dodałam jeszcze orzechy ziemne i piniowe.
Składniki:
- mieszanka sałat, rukola, sałata lodowa
- 1/2 żółtego melona
- 1/3 szkl. orzechów nerkowca
- garść niesolonych orzechów laskowych
- łyżka orzechów piniowych
- kostka sera typu feta
- ew.łyżka popingu z amarantusa
- łyżka musztardy dijon + ok.3 łyżki balsamico (albo w innych proporcjach)
Orzechy prażymy na złoto na suchej patelni lub w piekarniku.
Fetę i melona kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos - proporcje uzależniamy od własnych preferencji smakowych, można też dodać trochę oliwy.
Mieszamy wszystkie składniki, sosem polewamy niedługo przed podaniem, wierzch możemy posypać popingiem z amarantusa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz