środa, 7 grudnia 2011

pizza

Pragnę się podzielić techniką pieczenia pizzy, bo większość osób w domowych warunkach robi ciasto "na oko". Trochę mąki, trochę drożdży, trochę tego i owego. Jedni wolą ciasto puszyste, inni niemal przezroczyste. Jakie by nie było, najlepsze jest z pieca... Podejrzewam, że niewiele osób posiada taki piec, więc warto wykorzystać technikę, którą zaczerpnęłam z drugiej części Przemytników (Przemytnicy na wakacjach, wyd.1000 stopni). Wprawdzie wymaga odrobinę więcej wysiłku, ale warto, bo pizza zniknęła w przeciągu kilkunastu minut, mimo iż zrobiłam ją w nocy.




Składniki:
  • 3 szkl. mąki (np.2 pszennej i 1 żytniej)
  • 50g drożdży rozpuszczonych w szklance ciepłej (nie gorącej!) wody
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy drożdże, wyrabiamy ciasto, dodajemy oliwę, dalej zagniatamy. Przykrywamy miskę czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce - ja zawsze wkładam ciasto do piekarnika i włączam go na chwilę i wyłączam,zanim nagrzeje się do 50 stopni. Ciasto musi podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. godziny.

Sos:
  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz,...
Jeżeli chcemy mieć gładki sos to miksujemy zawartość puszki na gładką masę, a jeżeli nie - mieszamy pomidory, koncentrat, wyciskamy 1-3 ząbki czosnku i dodajemy dużo przypraw.

Gdy ciasto urośnie, formujemy z niego płaski placek na papierze do pieczenia (okrągły lub w kształcie blachy) i wstawiamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika.  Pieczemy aż zarumieni się na górze (10-15min.). Najlepiej jest ustawić termoobieg z górną grzałką.
Gdy spód się podpiecze, wyjmujemy blachę i ostrożnie przekręcamy placek "do góry nogami". Na wierzchu rozsmarowujemy sos, kładziemy ser i dowolne dodatki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min., następnie znów wyjmujemy pizzę i posypujemy serem, chowamy do piekarnika, czekamy aż ser się rozpuści, wyjmujemy, kroimy i jemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz