Składniki:
- 3 szkl. mąki (np.2 pszennej i 1 żytniej)
- 50g drożdży rozpuszczonych w szklance ciepłej (nie gorącej!) wody
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy drożdże, wyrabiamy ciasto, dodajemy oliwę, dalej zagniatamy. Przykrywamy miskę czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce - ja zawsze wkładam ciasto do piekarnika i włączam go na chwilę i wyłączam,zanim nagrzeje się do 50 stopni. Ciasto musi podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. godziny.
Sos:
- 1/2 puszki pokrojonych pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz,...
Jeżeli chcemy mieć gładki sos to miksujemy zawartość puszki na gładką masę, a jeżeli nie - mieszamy pomidory, koncentrat, wyciskamy 1-3 ząbki czosnku i dodajemy dużo przypraw.
Gdy ciasto urośnie, formujemy z niego płaski placek na papierze do pieczenia (okrągły lub w kształcie blachy) i wstawiamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Pieczemy aż zarumieni się na górze (10-15min.). Najlepiej jest ustawić termoobieg z górną grzałką.
Gdy spód się podpiecze, wyjmujemy blachę i ostrożnie przekręcamy placek "do góry nogami". Na wierzchu rozsmarowujemy sos, kładziemy ser i dowolne dodatki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min., następnie znów wyjmujemy pizzę i posypujemy serem, chowamy do piekarnika, czekamy aż ser się rozpuści, wyjmujemy, kroimy i jemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz