Klasyczne amerykańskie śniadanie. Pancakes (amerykańskie naleśniki, bardziej przypominają płaskie placki bez nadzienia) z syropem klonowym. Żeby nie było monotonnie jedliśmy je z gruszkami - myślę, że w roli urozmaicacza sprawdzą się każde owoce, choć te wyjątkowo dobrze współgrały.
Nigella smaży je na maśle, ale wg mnie są smaczniejsze, zdrowsze i ładniejsze bez tłuszczu, dlatego jeśli posiadacie dobrą patelnię można je sobie odpuścić. Naleśniki i tak nie przywierają do powierzchni patelni, bo samo ciasto zawiera wystarczającą ilość tłuszczu.
Składniki:
- 225g mąki
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1łyżeczka cukru
- 2 duże, roztrzepane jaja wiejskie
- 30g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 300ml mleka
Możemy zmiksować wszystkie składniki od razu, albo połączyć osobno suche i mokre, a następnie razem wymieszać. Ciasto można odstawić na 20 min. lub smażyć bezpośrednio po zrobieniu. Pierwsza strona naleśnika jest gotowa, gdy na wierzchu pojawiają się bąbelki, wtedy należy przekręcić placek i smażyć jeszcze chwilę.
Bardzo lubię te amerykańskie naleśniki - idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń