Składniki:
- 4 średnie ugotowane buraki
- opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej light)
- garść orzechów włoskich
- 300g ricotty
- skórka otarta z połowy cytryny
- kilka kropli soku z cytryny
- rozmaryn świeży lub suszony rozdrobniony
- sól, świeżo mielony pieprz
- ew. kilka listków bazylii cytrynowej - jeśli jej nie macie nie zastępujcie jej zwykłą bazylią
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Formę do tart wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy dno i pieczemy je około 20 min. w 180-200 stopniach aż lekko się zezłoci.
Ricottę ucieramy ze skórką cytryny, kilkoma szczyptami rozmarynu, małą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem oraz bazylią cytrynową - jeśli posiadacie. Spróbujcie - jeśli jest za mało cytrynowa dodajcie pare kropel soku z cytryny. Musicie poczuć wyraźny smak cytryny i rozmarynu.
Buraczki kroimy w plastry.
Podpieczony spód smarujemy ricottą, układamy na niej gęsto plastry buraków, polewamy chlustem balsamico, posypujemy orzechami, polewamy oliwą. Wsadzamy do pieca na ok. 7 - 10 min. - brzegi tarty muszą być złote, a orzechy lekko podpieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz