środa, 1 sierpnia 2012

Tarta z buraczkami i ricottą

Pyszny, lekki posiłek, który pięknie wygląda. Słodkie buraczki w połączeniu z cytrynowo-rozmarynową ricottą i chrupiącymi orzechami włoskimi. Warto ją zrobić, gdyż jest to uczta dla również dla oczu...ser nabiera niesamowicie różowego koloru i generalnie całość bardzo ładnie się prezentuje. Dobra na zimno i ciepło!




Składniki:
  • 4 średnie ugotowane buraki
  • opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej light)
  • garść orzechów włoskich
  • 300g ricotty
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka kropli soku z cytryny
  • rozmaryn świeży lub suszony rozdrobniony
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ew. kilka listków bazylii cytrynowej - jeśli jej nie macie nie zastępujcie jej zwykłą bazylią
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
Formę do tart wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy dno i pieczemy je około 20 min. w 180-200 stopniach aż lekko się zezłoci.

Ricottę ucieramy ze skórką cytryny, kilkoma szczyptami rozmarynu, małą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem oraz bazylią cytrynową - jeśli posiadacie. Spróbujcie - jeśli jest za mało cytrynowa dodajcie pare kropel soku z cytryny. Musicie poczuć wyraźny smak cytryny i rozmarynu.

Buraczki kroimy w plastry.

Podpieczony spód smarujemy ricottą, układamy na niej gęsto plastry buraków, polewamy chlustem balsamico, posypujemy orzechami, polewamy oliwą. Wsadzamy do pieca na ok. 7 - 10 min. - brzegi tarty muszą być złote, a orzechy lekko podpieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz