Składniki:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki razowej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki dobrego kakao
- tabliczka białej czekolady - grubo posiekana
- 2 jaja
- 3/4 szkl. mleka
- 1/3 szkl. oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
Działamy na dwie miski. W jednej - mieszamy składniki suche, do których dodajemy białą czekoladę. W drugiej - łączymy składniki mokre. Następnie krótko i intensywnie mieszamy je ze sobą, niespecjalnie przejmując się grudkami.
Ciastem napełniamy papitotki mniej więcej do 1/2 (jeżeli będziemy ozdabiać babeczki kremem) lub 3/4 wysokości. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 20 min. bez termoobiegu.
Gdy muffinki ostygną można udekorować je kremem wyciskając go ze szprycy lub rękawa cukierniczego ( można zabarwić krem na dwa kolory i nałożyć trochę jednego, trochę drugiego - bez mieszania) albo zwyczajnie posmarować i ozdobić posypką.
KREM: serek mascarpone zmiksowany z cukrem pudrem.
piękne
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńale czad!!! :D
OdpowiedzUsuń