niedziela, 22 stycznia 2012

Zupa marchewkowa

Fantastyczne połączenie marchewki, imbiru i ostrej papryczki z chińskim makaronem jest świetną alternatywą dla niedzielnego rosołu czy środowej ogórkowej.

Przepis pochodzi z Przemytników marchewki, groszku i soczewicy.





Składniki:

  • 5 dużych marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por
  • 3l wrzątku
  • olej rzepakowy
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki suszonego imbiru
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • szczypta soli morskiej
  • makaron chiński (może być taki z zupek)
  • ostra papryczka
W garnku podsmażamy na oleju plasterki pora oraz starty seler i pietruszkę, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę* i zalewamy wrzątkiem. Dorzucamy soczewicę, czosnek, imbir, sos sojowy, doprawiamy i gotujemy aż soczewica zmięknie (ok.10min.). Makaron przygotowujemy wg przepisu (zalewamy go wrzątkiem na jakieś 5min.,gdy zmięknie - odsączamy).

* Dobrze sprawdza się też "krojenie obieraczką"




1 komentarz:

  1. Długo szukałam przepisu na zupę z marchewki, Twój mnie zachęcił do tego stopnia, że ugotuję ją jeszcze dziś, bo wszystkie składniki ,o dziwo, są w mojej kuchni! ;-)

    ps. Trolom dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń