Przepis pochodzi z Przemytników marchewki, groszku i soczewicy.
Składniki:
- 5 dużych marchewek
- 1 duża pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1 por
- 3l wrzątku
- olej rzepakowy
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 4 małe ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki suszonego imbiru
- 6 łyżek sosu sojowego
- szczypta soli morskiej
- makaron chiński (może być taki z zupek)
- ostra papryczka
W garnku podsmażamy na oleju plasterki pora oraz starty seler i pietruszkę, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę* i zalewamy wrzątkiem. Dorzucamy soczewicę, czosnek, imbir, sos sojowy, doprawiamy i gotujemy aż soczewica zmięknie (ok.10min.). Makaron przygotowujemy wg przepisu (zalewamy go wrzątkiem na jakieś 5min.,gdy zmięknie - odsączamy).
* Dobrze sprawdza się też "krojenie obieraczką"
* Dobrze sprawdza się też "krojenie obieraczką"
Długo szukałam przepisu na zupę z marchewki, Twój mnie zachęcił do tego stopnia, że ugotuję ją jeszcze dziś, bo wszystkie składniki ,o dziwo, są w mojej kuchni! ;-)
OdpowiedzUsuńps. Trolom dziękujemy!