Przepis z książki Smaki Toskanii Aleksandry Seghi.
Składniki:
- 600g młodej cukinii
- 2 jaja ekologiczne
- 50g masła
- 1/2 szkl. mleka
- 150g mąki
- 150g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy roztopione masło, letnie mleko i jaja - miksujemy. Dodajemy cienko pokrojoną cukinię, mieszamy i przelewamy do wysmarowanej oliwą foremki. Przed włożeniem jej do piekarnika warto skropić cukinię oliwą. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Piekłam czekoladowe z cukinią. Tam warzywo było starte i każdy dziwił się, gdy o mówiłam, że w środku jest cukinia. Tutaj cukinia wyeksponowana jest wizualnie, ale podejrzewam, że i smakowo:) Trzeba będzie wypróbować zatem.
OdpowiedzUsuń